Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Γυρίστε την πλάτη στους καιρούς…


Ένα από τα πράγματα για τα οποία θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες είναι φυσικά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η χώρα μας, γενέτειρα του ολυμπισμού, και του ολυμπιακού πνεύματος, συμμετέχει ανελλιπώς από το 1896 μέχρι και σήμερα στους αγώνες, δίχως να τους έχει γυρίσει ποτέ την πλάτη στο παρελθόν (είτε λόγω πολέμου, είτε λόγω συμφωνίας με «άρμα» του μποϊκοτάζ) και πάντοτε στόχευε στην προάσπισή τους.

Αυτό οφείλουν να πράξουν και τα 105 μέλη της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής που θα παρελάσουν σε λίγες ημέρες στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου ως πρώτη ομάδα στην τελετή έναρξης προς τιμήν της χώρας μας. Εμείς οφείλουμε να αποτελούμε προστάτες του ολυμπιακού κινήματος και του «ευ αγωνίζεσθαι» δίχως να κυνηγούμε τυφλά την διάκριση και το μετάλλιο. Αυτό μας όρισε η μοίρα και αυτό οφείλουμε να πράξουμε από την Ιστορία μας.

Να είμαστε καθαροί ως αθλητές και παραδείγματα προς μίμηση. Αυτή θα είναι η μεγάλη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Όχι η μάχη για τα μετάλλια, αλλά ο αγώνας και η προσπάθεια για να… φλερτάρουμε με τα όριά μας. Σε μία δυσοίωνη εποχή για το έθνος να αποδείξουμε για μία ακόμα φορά πως είμαστε εδώ, γυρίζουμε την πλάτη στην τάση των καιρών, για εύκολο χρήμα και δόξα και αναζητούμε το «ωραίο, το μεγάλο και τ’αληθινό» όπως αναφέρει στον Ύμνο των αγώνων ο ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Το ξαναγράφω, αυτή θα είναι η επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού. Οι συμμετοχές σε τελικούς αγωνισμάτων και όχι τα μετάλλια. Η προσπάθεια και όχι η νίκη. Το «είναι» πίσω από το «φαίνεσθαι». Έτσι θα είναι υπερήφανος κάθε Έλληνας για τους αθλητές του. Κι ας αφήσουμε τους (όποιους) άλλους να παίζουν με πειραγμένα ζάρια. Ας είναι τα δικά μας καθαρά και θα είμαστε οι πρώτοι μάγκες. Ακούτε παιδιά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου